De Islamitische Staat (IS) heeft aangekondigd dat het een eigen munteenheid wil introduceren.

Het zelfverklaarde kalifaat, vaak beschuldigd van middeleeuwse praktijken, maakt wat dit betreft zijn reputatie waar: de munten van de ‘islamitische dinar’ moeten worden geslagen in goud, zilver en koper. Naar verluidt heeft de leider van de Islamitische Staat, Abu Bakr al Baghdadi, zelf toezicht gehouden op het ontwerp, schrijft de Guardian.

Wereldkaartje en palmbomen

Dat is overigens niet erg revolutionair, noch erg middeleeuws: de munten tonen een wereldkaartje, gebouwen, korenaren en palmbomen. Een beetje euro-achtig. Er komen twee gouden munten, drie zilveren en twee koperen.

Volgens ISIS zal de munteenheid moslims bevrijden van het “duivelse wereldsysteem van de woekereconomie”, dat ze “heeft geknecht en uitgezogen”. Toch ontkomt IS niet helemaal aan economische wetten: het metaalgehalte van de denominaties zal overeenstemmen met de waarde ervan op de wereldmarkt.

Aangewezen op euro’s en dollars

In de praktijk zullen de munten buiten gebied dat door de IS wordt gecontroleerd niet veel nut hebben. Wie met de groep handelt, loopt het risico te worden vervolgd voor witwassen en steun aan terrorisme. Het is voornamelijk een stunt, vermoedt een aanhanger. “Als ze willen dat mensen hun eieren met deze munten gaan kopen, dan zullen ze dat doen. Maar echte zaken zullen met echt geld worden gedaan.”

Om zijn gewapende strijd te financieren, zal IS aangewezen blijven op euro's en dollars. De groep is bedreven in geld verzamelen: bij de inname van Mosul maakten ze volgens Iraakse inlichtingenofficieren zo'n 500 miljoen dollar aan contant geld buit, dat lag opgeslagen in de lokale banken.

Oliesmokkel

Bovendien verdient de groep geld aan gijzelaars, de smokkel van antiquiteiten en olie. De inkomsten uit oliesmokkel lopen wel terug.

Hoewel IS zegt terug te willen naar de manier van leven uit de tijd van de profeet Mohammed, is de groep niet vies van bepaalde moderne technologie. IS maakt gretig gebruik van internet, geavanceerd wapentuig, auto's en elektriciteit.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl